KleurenBlind
KleurenBlind

Ik? Kleurenblind?

De reden dat deze website is opgezet, vind zijn reden in een bijbaantje. Toendertijd verdiende ik mijn zakcenten door op zaterdag en in de vakanties in de kas te werken. Na rozen, potplanten en komkommers kwam ik via een vriend bij een tomatenkweker terecht. Deze had extra plukkers nodig door de vele zonnige en warme dagen.

Vroeg op de maandagochtend kreeg ik, samen met nog wat nieuwe plukkers, uitleg wat we moesten doen. De kweker plukte twee tomaten en liet deze aan ons zien. "Deze," zei hij, "een licht geel-groene tomaat moet je plukken, en deze, een licht groen-gele tomaat niet.". Het klinkt misschien vreemd om een licht geel-groene tomaat te plukken, maar tegen de tijd dat deze in de supermarkt liggen zijn ze mooi rood.

Aan het einde van de week, op zaterdagochtend, werd ik door de kweker geroepen. Hij had een aantal tomaten geplukt en vroeg mij deze te verdelen in geel-groene en groen-gele tomaten. Je begrijpt inmiddels wat het resultaat was.

Ik had de hele week willekeurig tomaten geplukt! Dus de helft was goed en de andere helft, ehm, niet.

Iets wat de kweker al vermoedde: Kleurenblindheid. Dit was voor mij een eerste duidelijke aanwijzing dat ik kleurenblind ben, groen kleurenblind om precies te zijn.

Gelukkig had de tomatenkweker nog iemand nodig om bladeren van de tomatenplant af te snijden. En om stamrot te zoeken. In beide bleek ik erg goed te zijn. Ik heb dan ook nog vele jaren met veel plezier bij hem gewerkt.

Nadat ik leerde dat ik kleurenblind ben, ging ik vervolgens op het internet op zoek naar meer informatie. Echter, een Nederlandse website over kleurenblindheid was niet te vinden. Het resultaat in 2003: www.kleurenblindheid.nl


Naar blog overzicht


☰ menu