KleurenBlind
KleurenBlind

Blog

Bezoekers en paginaweergaves 2022

8 januari 2023

De 2022 update is er! Gedurende dit en alle voorgaande jaren zijn de (unieke) bezoekersaantallen en paginaweergaves bijgehouden. Een overzicht van 2003 tot en met 2022. Daarnaast de zijn de SEOs (PA, DA, TF en CF) vernieuwd.

Verder lezen...

Zijn honden kleurenblind?

26 februari 2022

Mevrouw Shepeleva schrijft over haar bevindingen naar het zien van kleuren bij honden na een dag vol onderzoek. Het is een donkere, koude nacht in Rusland. Buiten loeit de wind en de sneeuw legt een dikke witte deken neer. In het huisje van mevrouw Shepeleva is het behagelijk. In de open haard knispert het vuur. Haar favoriete gezelschap, haar hond, ligt voor de haard te genieten van de warmte.

Verder lezen...

Camouflage voor kleurenblinden

14 november 2021

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen er geruchten rond dat kleurenblinden door camouflage heen konden kijken; het zou voor hen niet uitmaken of er wel of niet camouflage werd gebruikt.

Verder lezen...

Seekey

 Archief 

De Seekey is een ideaal hulpmiddel voor kleurenblinden om kleuren te bepalen. Met behulp van het rode en groene lichtfilter en de kleurentabel in de Nederlandstalige gebruiksaanwijzing (PDF-file; 1Mb) is ook voor kleurenblinden de juiste kleur te herkennen.

Verder lezen...

Ik? Kleurenblind?

28 maart 2021

De reden dat deze website is opgezet, vind zijn reden in een bijbaantje. Toendertijd verdiende ik mijn zakcenten door op zaterdag en in de vakanties in de kas te werken. Na rozen, potplanten en komkommers kwam ik via een vriend bij een tomatenkweker terecht. Deze had extra plukkers nodig door de vele zonnige en warme dagen.

Verder lezen...

Licht in duisternis

31 mei 2020

Het eilandje Pingelap ligt in de Grote Oceaan. Op dit eilandje is 10% van de bevolking totaal kleurenblind (ofwel achromatoop). Ter vergelijking: In Nederland ligt het percentage op 0,003%! Fotografe Sanne de Wilde heeft met behulp van foto's Pingelap en haar bewoners vastgelegd zoals de achromatopen op het eiland het zien. Begin jaren 90, bracht neuroloog Oliver Sacks aan dit eilandje een bezoek en beschreef de achtomatopsie in zijn boek Eiland der Kleurenblinden. Tijdens zijn tijd op het eiland valt hem iets bijzonders op. De achromatope vissermannen zijn namelijk ontzettend handig in nachtvissen.

Verder lezen...

Als een rode lap op een stier

4 oktober 2019

De volkswijsheid dat stieren sterk reageren op de kleur rood is in onze taal opgenomen door de uitdrukking 'als een rode lap op een stier'. Dit is ook te zien bij het stieren vechten, waarbij de matador de stier 'bespeelt' met behulp van een rode cape. Dit klinkt erg aannemelijk, maar is niet waar! Of toch wel?

Verder lezen...

Color vision guide

 Archief 

Een handzame informatiekaart over het zien van kleuren. Op de ene kant staat een beschrijving van de werking van het oog, de kegeltjes en de staafjes. Op de andere kant staat een beknopte uitleg over erfelijkheid en een kleurenblindtest bestaande uit vijf platen.

Verder lezen...

Viagra met een kleurtje

9 april 2018

Over het algemeen denkt men dat kleurenblindheid is aangeboren. Gek genoeg veroorzaken sommige medicijnen en ziekten ook (tijdelijke) kleurenblindheid. Dit wordt `verworven´ kleurenblindheid genoemd en kan in vijf typen worden verdeeld.

Verder lezen...

Zien als kleurenblinde

19 februari 2018

"We waren pas getrouwd en verhuisd toen een tafellamp niet werkte" aldus Pieter de Boer. Een nieuwe lamp erin leverde niets op. Dus maakte ik de lichtschakelaar open. Tot mijn verbazing waren de draden aangesloten met de verkeerde kleuren. Ik vroeg mijn vrouw: "Wie heeft dit zo aangesloten?". Ze antwoordde: "Mijn vader, maar hij is kleurenblind". Dat was mijn eerste bewuste kennismaking met kleurenblindheid.

Verder lezen...

Toets inkleuren

 Archief 

Dat was de opdracht van de aarderijkskunde toets. "Kleur de provincies van Nederland in met de juiste kleur per provincie.". De zoon van Brigitte de Koning kan lezen. Hij weet welke kleur elke provincie moet krijgen, maar kan niet altijd zien welk potlood dit moet zijn. Daarom vraagt hij een klasgenootje om het juiste kleur potlood aan te wijzen. Maar tijdens een toets mag je niet praten en krijgt haar zoon hiervoor een waarschuwing. Hoe heeft Brigitte dit voor haar zoon opgelost?

Verder lezen...

Gekleurd oud ANP radionieuws

25 oktober 2017

"Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP." is de bekende eerste zin van het nieuws op de radio ofwel radiobulletins. De nieuwsbulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) van 1937 tot en met 1989 zijn op internet beschikbaar gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek. Elk van nieuwsbulletins is opgebouwd uit nieuwsitems. Het gaat hierbij om 1,8 miljoen nieuwitems op A4-papier. En in drie daarvan is het woord "kleurenblind" terug te vinden.

Verder lezen...

menu