Archief > ter naslag > Seekey is opgehouden te bestaan.
Seekey
Seekey © Kenneth Allblom, www.seekey.se.
[De Seekey is niet meer verkrijgbaar - red]
De Seekey is een ideaal hulpmiddel voor kleurenblinden om kleuren te bepalen. Met behulp van het rode en groene lichtfilter en de kleurentabel in de Nederlandstalige gebruiksaanwijzing (PDF-file; 1Mb) is ook voor kleurenblinden de juiste kleur te herkennen.
De Seekey is onder andere erg handig voor het lezen van kaarten (bijvoorbeeld wandel-, fiets- en autoroutes), op school (tijdens aardrijkskunde) en op zee (tijdig herkennen van vaarboeien en lantaarns).
Onderzoek aan het Zweedse Karolinska Instute laat zien dat rood-groen kleurenblinden met de Seekey hun Ishihara test-score met 86% verbeteren.
"Het gebruik van de Seekey op school is een grote uitkomst.", E. Jager
Zie hieronder de volledige review.
"De Seekey is een gemakkelijk en klein ding wat je best altijd bij je kunt dragen en in veel gevallen een hulp kan zijn...", A. van Berkum
Zie hieronder de volledige review.
Voorbeelden van gebruik
Seekey op school, door E. Jager
Het gebruik van de Seekey op school is een grote uitkomst. Mijn zoon heeft veel moeite met de grafieken in leerboeken. De grafieken zijn bijna altijd in rood en groen met het gevolg dat mijn zoon er niets van kan zien. Op de basisschool had hij vooral problemen met topografie en de eindcito. De landkaarten waren niet te onderscheiden.
De Seekey is voor mijn zoon een geweldig hulpmiddel, hij was erg verbaasd dat hij in zijn biologieboek de tabellen/ grafieken kon zien. Het verrasde hem zeer dat er iets anders stond dan hij eigenlijk zag.
Het is niet zo dat hij nu kleuren ziet, maar kan de kleuren wel onderscheiden. Met de Seekey worden kleuren donkerder of lichter, waardoor hij ze kan onderscheiden. Ook bij wiskunde, natuurkunde en scheikunde heeft hij veel profijt van de Seekey. Een voordeel is dat de Seekey klein en gemakkelijk mee te nemen is naar school.
E. Jager
Terugblik op twee weken Seekey, door A. van Berkum
Zoals ik eerder reeds had aangegeven heb ik enkele testobjecten ter hand genomen waarbij ik mijn kleurenblindheid het meest als handicap ervaar.
- Signaalkabels (electriciteitskabels)
- Wandelkaart met routes in verschillende kleuren
Als ik de kleurentabel op de gebruiksaanwijzing van de beschrijving van de Seekey kom ik ook de dezelfde resultaten uit zoals in de tabel. Bij andere objecten is dit niet altijd het geval, waarschijnlijk omdat minder zuivere kleuren gebruikt zijn.
Hoe groter het oppervlak hoe makkelijker de kleur te herkennen is. De effen draden in de signaalkabel zijn dus vrij gemakkelijk te herkennen. Het moeilijkste zijn de draden met stippen. De kabel die ik hier meestuur heb ik voorzien van 'vlaggetjes' waarop ik de kleuren noteerde die ik vaststelde met de Seekey. Volgens een normaal ziende klopt dit ook allemaal en dat is dus al heel mooi.
De makkelijkste kleuren om te onderscheiden zijn rood-bruin en blauw-paars omdat blauw, rood en paars (roze ook wel) sterk reageren. Moeilijk is donker groen-bruin en soms ook groen-oranje en roze-grijs. Hoe knalliger de kleuren hoe gemakkelijker natuurlijk. Vergelijk de twee kabels.... De dunnere heeft minder scherpe kleuren en blijft daardoor een probleem vooral de draden met stippen. Gek genoeg is ook het vergelijken van de stippen op een gekleurde draad met een effen draad in dezelfde kleur als de stippen erg moelijk.
Een verschil zien in kleuren die op elkaar lijken is vrijwel altijd een gegeven met de Seekey maar als het er in de praktijk om gaat de geelbruine draad op klem 25 en de roze-groene op klem 26 aan te sluiten dan is dit in het schema aangegeven met ge-br 25 ro-gr 26. Hier gaat het dan niet om een vergelijking of simpelweg groter maken van contrast tussen kleuren maar om een objectieve vaststelling en dat ligt een stuk moeilijker en zal in sommige gevallen gissen blijven.
De wandelkaart is een ander verhaal. Kort gezegd is er een belangrijk voordeel met de Seekey: ik kan een route volgen op de kaart, onderscheiden van andere routes en deze op een, voor mij, duidelijke manier accentueren met een stift ofzo. Een duidelijke vooruitgang dus. Wat wel nog lastig blijft is de paaltjes in de natuur te herkennen en te onderscheiden van andere. Bruin-groen en soms geel-groen is moeilijk vooral dan als geel donkergeel is en groen donkergroen of als er andere verkleuringen door bv. weerinvloeden zijn. Ik heb dit persoonlijk nooit als een groot probleem gezien ten eerste omdat je meestal toch niet alleen gaat wandelen en ten tweede is het recreatie en zijn er geen ernstige gevolgen aan verbonden zoals bv. het aansluiten van een toolstekker van een robot.
In de vrije natuur heb ik ook nog wat geëxperimenteerd met 'you may discover many things you never saw before'. Een vleugje overdrevenheid? Misschien ben ik wel te kritisch of te pragmatisch... Wat wel een feit is, de Seekey kan helpen als je iets bent kwijt geraakt in het gras. Ik me herinneren dat ik als kind een speeltje had, een soort helikopter propeller die kon lanceren door aan het touwtje te trekken en die dan na een mooie vlucht in het gras landde. Ontelbaar vaak ben ik dat ding kwijt geweest terwijl mijn broer het zo zag liggen.
In het bos zul je ook gemakkelijker iets roods zien of misschien kun je gemakkelijker een vogel in een boom onderscheiden.
De Seekey is een gemakkelijk en klein ding wat je best altijd bij je kunt dragen en in veel gevallen een hulp kan zijn en voor de prijs hoef je het ook niet te laten vind ik.
A. van Berkum