KleurenBlind
KleurenBlind

Zien als kleurenblinde

19 februari 2018

Electriciteitsdraden

"We waren pas getrouwd en verhuisd toen een tafellamp niet werkte" aldus Pieter de Boer. Een nieuwe lamp erin leverde niets op. Dus maakte ik de lichtschakelaar open. Tot mijn verbazing waren de draden aangesloten met de verkeerde kleuren. Ik vroeg mijn vrouw: "Wie heeft dit zo aangesloten?". Ze antwoordde: "Mijn vader, maar hij is kleurenblind". Dat was mijn eerste bewuste kennismaking met kleurenblindheid.

Toen Pim, de zoon van Pieter, wat ouder werd kwamen we erachter dat hij niet alleen qua karakter op zijn opa lijkt... Dit werd bijvoorbeeld duidelijk door de manier waarop hij tekeningen inkleurde of doordat hij puzzels van meer dan 70 stukjes niet kon maken.

Beroepen

Hierdoor is Pieter zich steeds meer in kleurenblindheid gaan verdiepen, met name wat betreft de invloed ervan op werk. Waarom zijn een aantal beroepen voor Pim en andere kleurenblinden bij voorbaat uitgesloten omdat ze kleuren anders zien? Heeft dit bedrijfsongevallen tot gevolg? Hier heeft Pieter tijdens zijn studie Hogere Veiligheidskunde naar gekeken. Het blijkt dat er geen voorbeeld bekend is waarbij zonder twijfel duidelijk is dat een bedrijfsongeval te wijten is aan de kleurenblindheid van de medewerker (zie onderzoekverslag Blindvaren op kleuren). Om zijn kennis te delen heeft Pieter de website Kleurenblind en beroep opgezet waar informatie te vinden is over kleurenblindheid op het werk. Daarnaast krijgt Pieter steeds meer vragen van mensen die tegen onhandige situaties oplopen in hun werk omdat ze kleurenblind zijn. Ook wordt hij soms om advies gevraagd door ontwerpers, bijvoorbeeld door Philips Design. Hier waren ze benieuwd welke kleuren er het beste gebruikt konden worden voor een medische scanner.

Rood-groen kleurenblindheid nabootsen

Tijdens Pieters onderzoek kwam hij er achter dat voor kleurenblinden in de loop van de tijd diverse brillen zijn ontwikkeld (zie brillen). Een vroeg voorbeeld komt uit 1860 en is de bril van Maxwell (zie licht): hij maakte een bril waar de glazen half groen, half rood van waren. Een recent voorbeeld zijn de brillen van Enchroma. Ook voor diverse kleurblindheidtesten zijn brillen ontwikkeld, vaak met een rood en een blauw glas.

Andersom is het voor een normaal kleurenziende niet eenvoudig om bij het ontwerp van machines rekening te houden met de gevolgen van kleurencombinaties voor kleurenblinden. Om zich een beetje in te kunnen leven in de wereld van een kleurenblinde medemens, heeft Pieter een brilletje in elkaar geknutseld die de rood/groen-kleurenblindheid nabootst voor kleurenzienden. Het brilletje was eigenlijk alleen bedoeld als bijlage bij zijn onderzoekverslag. Maar na verschillende positieve reacties, heeft Pieter besloten om de brilletjes professioneel te laten maken. En niet zonder succes, want zo’n 1.500 zijn al uitgegeven.

Het brilletje is te bestellen á €2,- per stuk inclusief verzendkosten.

Naar blog overzicht

☰ menu